Mevrouw E.H.C. (Eugènie) Herlaar is vooral bekend als eerste vrouwelijke verslaggever/redacteur/nieuwslezer bij het NTS/NOS Journaal (in 1965) en als presentator van verschillende andere programma’s op tv. Zij studeerde HBO-logopedie. Na haar TV-loopbaan had zij jarenlang een eigen praktijk voor logopedie en een PR- en organisatieadviesbureau. Thans heeft zij haar eigen bedrijf ‘Eugènie Herlaar presentaties’. Daarvoor geeft zij onder andere lezingen over haar vele reizen.

Daarnaast was en is ze nog, met name in haar woonplaats Heerhugowaard, actief in diverse (culturele) organisaties. Zij schrijft gedichten en verhalen, die ook in bundels zijn verschenen. Zij schildert en exposeert haar schilderijen zowel in binnen- als buitenland.
Zelf van Nederlands-Curaçaose afkomst is zij sterk betrokken bij de Stichting Miss IQ. Vanaf het begin is zij adviseur op het gebied van PR en communicatie.