Verslag over de ontvangst van de zes containers op Curaçao.

Onze Stichting Miss IQ heeft in september, dankzij onder andere een grote donatie van de AFAS Foundation, maar liefst zes containers (van elk 40ft.) naar Curaçao kunnen sturen. De containers bevatten diverse schoolmaterialen (meubilair, kasten, schoolborden, boeken, sport- en spelmateriaal, etc.).

Het was voor het eerst dat onze stichting zo’n enorme hoeveelheid tegelijk heeft verstuurd. Om de ontvangst, het regelen van de invoer bij de douane en het verzorgen van het transport naar de juiste scholen in goede banen te leiden, was ik zelf op Curaçao om daarop toe te zien.

Als voorzitter van de Stichting Miss IQ voelde ik me ook verantwoordelijk hiervoor.

Niet alleen heeft de AFAS Foundation de zending grotendeels bekostigd, maar ook mijn verblijf in een hotel en de huur van een auto geregeld. Mede dankzij de bemiddeling hiervoor door dhr. Pim Steinmeijer van AFAS Curaçao.

Toen de containers waren gearriveerd en alle benodigde zaken waren geregeld, zijn de containers naar de diverse scholen vervoerd. Daar hadden de schoolbesturen de ouders en grote leerlingen opgetrommeld om te helpen bij het lossen van de lading.

Het was heel ontroerend de blijdschap van docenten en kinderen te zien, toen zij het materiaal uit de containers kregen. Zoveel mooier dan het meubilair waar zij de afgelopen jaren mee hebben moeten werken. Soms wel bijna 50 jaar.

Een klein voorbeeld: uit de container kwam ook spelmateriaal, zoals kleine autopeds. Een jongetje kreeg er een te pakken en reed vervolgens juichend en blij het schoolplein diverse malen rond. Het kind zag er zo gelukkig uit, hij straalde!

Er was ook veel media aandacht in deze periode voor deze bijzonder grote zending. Tijdens mijn verblijf ben ik ook door de Curaçaose Televisie geïnterviewd over deze zending en over het doel van onze stichting.

Naast contact met de scholen was er ook overleg met de overheid, met name met het Ministerie van Onderwijs. Ook ben ik een dag naar Aruba gegaan voor overleg met de Minister van Onderwijs aldaar. Dat verliep heel plezierig. Het resultaat is een positief contact in de toekomst.

Wat mij op Curaçao vooral ook is opgevallen, is dat het gedrag van de bevolking veel positiever is, vergeleken met vorige jaren. Men is vriendelijker, men groet elkaar meer, men ziet er vrolijker uit. Ik heb dat als heel prettig ervaren.

Al met al heeft dit verblijf ter begeleiding van de zes containers mij heel dankbaar gestemd. Het heeft mij wederom gesterkt om door te gaan met het goede werk van onze stichting gericht op het verbeteren van de toekomst van kinderen die het hard nodig hebben.

Ruth Groenewoud, voorzitter Stichting Miss IQ.

Alkmaar, oktober 2018.