SvL_MissIQ_243

Vragen en antwoorden

Heeft u een vraag of komt u er niet helemaal uit? Wellicht is deze vraag al eerder gesteld en hebben wij het antwoord al voor u klaar liggen.

Miss IQ is een particuliere stichting die geen (overheids-)subsidie ontvangt. Miss IQ streeft haar doelstellingen na met hulp van samenwerkingspartners, bijdragen van bedrijven, organisaties en particulieren en vooral Nederlandse scholen die nog bruikbaar schoolmeubilair, sportattributen en muziekinstrumenten schenken. Het werk wordt voor het overgrote deel door vrijwilligers en stagiaires gedaan.

Sterke vrouwen staan achter het gehele concept van Miss IQ. Zij weten als geen ander dat de intellectuele ontwikkeling van elk kind voorop staat. Kinderen zijn de toekomst voor elk land, eiland!

Vertegenwoordigers van Miss IQ halen de geschonken school- en sportmaterialen op bij Nederlandse  scholen of sponsors. Zij zijn er ook bij als de zeecontainers voor verscheping naar Curaçao worden ingeladen.

Bij het uitladen van de containers op Curaçao is altijd de voorzitter, Ruth Groenewoud, aanwezig en tenminste een vertegenwoordiger van de AFAS foundation.


Bij aflevering van de spullen tekenen de scholen voor ontvangst en worden foto’s gemaakt.
Onze projectleider op het eiland Elisabeth en Pim, doen regelmatige  controle rondes langs de scholen en blijven in contact met scholen die gedoneerd materiaal hebben gekregen.

 

We hebben geen selectiebeleid. Alle scholen zijn welkom. Scholen vinden ons via mond-tot-mondreclame. Zij weten dat de materialen tweedehands zijn, maar er goed uitzien en nog zeker 5 tot 10 jaar mee kunnen gaan. We kunnen niet alle wensen van scholen inwilligen, dit komt omdat we afhankelijk zijn van het gedoneerd materiaal vanuit Nederlandse scholen.

Curaçao is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het Koninkrijk is verantwoordelijk voor buitenlands beleid, justitie en defensie. Curaçao zelf is verantwoordelijk voor gezondheidszorg, toerisme, werkgelegenheid en ook onderwijs.

De afgelopen jaren kromp de economie van Curaçao met bijna 6%. Een belangrijke oorzaak is de economische en politieke crisis in buurland Venezuela. De raffinage van olie uit dat land ligt vrijwel stil en Venezuela heeft bij Curaçao miljoenen euro’s schuld.
Dit gevoegd bij de gebrekkige belastinginning maakt dat het overheidstekort van Curaçao oploopt. Onderwijs en gezondheidszorg staan onder steeds grotere financiële druk.

De aanpak van Miss IQ is een duurzame vorm van armoedebestrijding. Door scholen op Curaçao uit te rusten met de benodigde materialen helpt Miss IQ mee aan de toekomst van kinderen. En dus aan de toekomst van heel Curaçao.
Curaçao heeft nieuw perspectief nodig. Mogelijk komt dat met de steun voor het bedrijfsleven die Nederland heeft toegezegd. Nog een lichtpuntje is het bloeiende toerisme!

Zo lang er nog Curaçaose schoolkinderen les krijgen in schoollokalen met achterstallig onderhoud en op versleten meubilair zitten, zoeken wij gebruikt schoolmeubilair, lesmateriaal en sportattributen die er nog goed uitzien en bruikbaar zijn.
Geef afgeschreven materialen een tweede leven. Neem telefonisch, per e-mail of via social media contact op over wat u wilt schenken. We overleggen of u het komt brengen of dat we het materiaal komen ophalen.

Het verschepen van zeecontainers is kostbaar. Miss IQ waardeert ook financiële bijdragen van sponsors en donateurs. Onze ANBI-status maakt die giften voor bedrijven èn particulieren belastingtechnisch voordelig.